ZDRAVLJENJE PARODONTALNE BOLEZNI

Domov » Naše storitve » ZDRAVLJENJE PARODONTALNE BOLEZNI
a

Je kronično vnetje obzobnih tkiv.

Začne se z vnetjem dlesni ali gingivitisom.  Nezdravljeno vnetje dlesni napreduje v globlja obzobna tkiva, nastanejo tako imenovani obzobni žepi, v katerih se kopičijo bakterije. Vodi v propad dlesni ter kostnine, ki nosi zobe. Na koncu se zobje izmajejo in izpadejo, ker nimajo več opore.

Vnetje v dlesnih in globokih obzobnih žepkih predstavlja  tudi kronično vnetno žarišče v telesu. Vnetni parametri krožijo po krvi po telesu in slabo vplivajo na splošno telesno zdravje. Poslabšajo sistemske bolezni kot so  npr. srčnožilne bolezni bolezni, ledvične bolezni, sladkorno bolezen, vodijo v prezgodnji porod, obstaja večja nevarnost za možgansko kap

Kateri so vzroki za nastanek parodontalne bolezni?  

Genetika, nabiranje zobnih oblog in kamna, nepravilno izdelane zalivke, kajenje, stres…

Kakšni so znaki parodontalne bolezni?

Krvaveče dlesni ob ščetkanju, nabrekle, pordele, boleče dlesni, umikanje dlesni, zobje se podaljšajo, globoki obzobni žepki, majavost zob, razmaki med zobmi, zobje se premikajo, nagibajo,  ustni zadah in slab okus…

Parodontalna bolezen ponavadi poteka nekaj let čisto tiho, brez očitnih znakov. Šele po nekaj letih pacienti opazijo, da se jim majejo zobje. Zato je zelo pomembno, da je zobozdravnik pozoren na prisotnost parodontalne bolezni v začetni fazi. Velikokrat se začne z vnetjem dlesni – gingivitisom. Gingivitis se zelo preprosto zdravi z izboljšanjem ustne higiene in odstranitvijo zobnega kamna.

Kako zdravimo parodontalno bolezen?

  • KLINIČNI PREGLED in ANALIZA RENTGENSKIH POSNETKOV omogoči postavitev diagnoze parodontalna bolezen.
  • ODSTRANITEV ZOBNIH OBLOG z ultrazvokom, peskanjem ter poliranjem. V tej fazi s posebno ultrazvočno konico očisti vse obloge nad prostim robom dlesni ter pod nivojem proste dlesni do globine 3mm.
  • PARODONTALNI ZAPIS povezava opravimo kakšen teden po odstranjevanju zobnih oblog. Pri natančnem pregledu s posebno topo sondo zobozdravnik izmeri ob vsakem zobu na 4 mestih prisotnost oblog, krvavenja, majavost, vitaliteto zoba, izmeri globino obzobnih žepkov ter odmik roba proste dlesni od zoba. Na podlagi rezultatov vidimo kako napredovala je parodontalna bolezen.
  • ROČNA KIRETAŽA ali LUŠČENJE/GLAJENJE KORENIN povezava je poseg, ki ga zobozdravnik opravi v lokalni anesteziji s posebno kireto in očisti vse zobe z obzobnimi žepki globjimi od 3mm. Pri tem odstrani z zobnih korenin vso odmrlo, vneto tkivo in zobni plak.
  • REŽENJSKA OPERACIJA je kirurški poseg, kjer specialist parodontolog v lokalni anesteziji odgrne dlesen in tako očisti zobne korenine pri obzobnih žepkih, ki so globji od 7mm.
  • ANTIBIOTIČNO ZDRAVLJENJE je potrebno pri posebnih, zelo agresivnih oblikah parodontalne bolezni.