USTNA PREVENTIVA

Domov » Naše storitve » USTNA PREVENTIVA
a
S ciljem ohranjati zobe in obzobna tkiva zdrava, s tem pa tudi ohranjati splošno zdravja telesa, v zobozdravstvu močno priporočamo dobro ustno preventive.

NEGA ZOB DOMA

Vsaj 2krat dnevno ščetkanje zob z mehko zobno ščetko in zobno pasto, ki vsebuje fluor ter nitkanje medzobnih prostorov. Občasno se svetuje tudi uporaba ustnih vodic ali gelov, ki vsebujejo klorheksidin ali aminofluorid. Po vsakem obroku se svetuje tudi izplakovanje ust z vodo. Dnevno ščetkanje in strganje jezika. Ter seveda čim manj sladkega in ostalih nezdravih ogljikovih hidratov.

REDNI OBISKI ZOBOZDRAVNIKA

Redni preventivni pregled. Analiza rentgenskih posnetkov na 2 leti. Rentgensko slikanje zobnih kron pokaže morebitne skrite kariese, ki začenjajo nastajati med zobmi.

PROFESIONALNA USTNA HIGIENA

Odstranjevanje zobnega kamna in zabarvanj pri zobozdravniku se priporoča na 6 mesecev. Poduk in motivacija ustne higiene.

PAKET USTNA PREVENTIVA

 1. Odstranjevanje zobnega kamna z vseh zobnih površin z ultrazvočno konico.
  Očistimo vsa mesta, ki so vam pri vsakodnevnem ščetkanju težje dostopna. S konico sežemo tudi do 3mm pod rob dlesni v obzobne žepke in tako odstranimo mehke in trde zobne obloge, ki se močno držijo zoba.
  Čiščenje v globini obzobnih žepkov opravimo s posebnim postopkom, ki se mu reče ročno kiretiranje ali luščenje in glajenje korenin. Kiretiranje ni del paketa ustne higiene.
 2. Peskanje zob s peskalnikom.
  Z drobnim prahom, ki vsebuje kalcijev karbonat speskamo vase zobe. Tako odstranimo trdovratne zobne obloge ter razne pigmentacije – črne pikice in zabarvanja. Zobje postanejo celo za odtenek svetlejši.
 3. Poliranje s polirno pasto
 4. Fluoriranje zob
 5. Poduk o ustni higieni in motivacija

FLUORIRANJE ZOB

Je postopek nanosa visokih koncentracij fluora s posebnim lakom na zobe in občutljiva mesta. Tako se fluor vgrajuje v minerale hidroksiapatita v zobni sklenini in ta postane bolj odporna na napad kisline. Sklenina je posledično bolj trdna in karies manj nastaja. Fluoriranje zelo priporočamo  pri otrocih. Pred fluoriranjem je priporočljivo izvesti higiensko fazo.

DESENZIBILIZACIJA ZOBNIH VRATOV

Občutljive zobne vratove lahko zaščitimo s posebnim lakom, ki prepreči prevajanje po odprtih dentinskih kanalčkih do zobnega živca.