USTNA HIGIENA

Domov » Naše storitve » USTNA HIGIENA
a

V naši ordinaciji vam nudimo Paket ustne higiene, ki zajema: 

  1. Čiščenje vseh zobnih površin z ultrazvočno konico.

 Očistimo vsa mesta, ki so vam pri vsakodnevnem ščetkanju težje dostopna. S konico sežemo tudi do 3mm pod rob dlesni v obzobne žepke in tako odstranimo mehke in trde zobne obloge, ki se močno držijo zoba.

Čiščenje v globini obzobnih žepkov opravimo s posebnim postopkom, ki se mu reče ročno kiretiranje ali luščenje in glajenje korenin. Kiretiranje ni del paketa ustne higiene.

  1. Peskanje zob s peskalnikom.

Z drobnim prahom, ki vsebuje kalcijev karbonat  speskamo vase zobe. Tako odstranimo trdovratne zobne obloge ter razne pigmentacije – črne pikice in zabarvanja. Zobje postanejo celo za odtenek svetlejši.

  1. Poliranje s polirno pasto, ki vsebuje fluor.
  2. Poduk o ustni higieni in motivacija.

Če želite se lahko naročite tudi za posamezne storitve. Na primer samo čiščenje z ultrazvokom ali samo peskanje.

Preberite še ...

Zobne obloge – plak

Na naših zobeh se nalagajo zobne obloge ali plak. Plak sestavljajo ostanki hrane, bakterije, produkti presnove bakterij in tvorijo na zobeh film, ki je na zobe dobro pritrjen. Posebej se nalaga na griznih površinah, ob zobnem vratu ter stranskih ploskvah zob.

V začetku govorimo o mehkih zobnih oblogah, kasneje pa, če zastajajo na zobeh, te kalcificirajo in nastanejo trde zobne obloge – zobni kamen , ki se jih težje odstrani.

Zobne obloge in bakterije, ki so v njih povzročajo:

  • Ustni zadah.
  • Karies ali zobno gnilobo – bakterije se z oblogami hranijo, pri tem nastaja kislina, ki razjeda zob.
  • Gingivitis ali vnetje dlesni – dlesni postanejo temno rdeče, nabrekle, mehke, občutljive in krvavijo že ob navadnem ščetkanju.
  • Parodontalno bolezen ali vnetje obzobnih tkiv – vnetje dlesni lahko napreduje v nastanek obzobnih žepkov, propad kostnine, ki podpira zobe in končno majavost ter izgubo zob.

 Zaradi vsega skupaj je dobra ustna higiena temelj zdravja vaših zob in obzobnih tkiv.

Kaj obsega ustna higiena?

  • DOMAČO NEGO

Vsaj 2krat dnevno ščetkanje zob z mehko zobno ščetko in zobno pasto, ki vsebuje fluor ter nitkanje medzobnih prostorov. Občasno se svetuje tudi uporaba ustnih vodic ali gelov, ki vsebujejo klorheksidin ali aminofluorid. Po vsakem obroku se svetuje tudi izplakovanje ust z vodo. Dnevno ščetkanje in strganje jezika. Ter seveda čim manj sladkega in ostalih nezdravih ogljikovih hidratov.

  • NEGO PRI ZOBOZDRAVNIKU

Profesionalno čiščenje zob  v zobni ordinaciji na 6 mesecev. Priporočamo Paket ustna higiena.