ODSTRANJEVANJE KARIESA

Domov » Naše storitve » ODSTRANJEVANJE KARIESA
a

ODSTRANJEVANJE KARIESA ALI ZOBNE GNILOBE

S svedrom previdno odstranimo vso kariozno tkivo, očistimo in razkužimo. Poseg je z lokalno anestezijo popolnoma neboleč. Glede na količino ostale zdrave zobne substabnce, se nato odločimo, kako bomo zob obnovili. Izbor materialov in tehnik je pester.

ZOBNA ZALIVKA – bela plombica

Izdela jo zobozdravnik v eni seji. Po navadi je iz kvalitetnih kompozitnih materialov, ki se ne krčijo in so obstojni. Kompoziti ne zahtevajo, da se zob zelo obrusi, samo toliko, kot je res gnilega. Zato je izdelava kompozitne zalivke minimalno invazivna in ohranja zdravo zobno substanco. Tudi estetsko se ujema z naravnimi zobmi. Potrebna pa je dobra tehnika izdelave: dobra osušitev, dobra zapora med zobom in zalivko, dobro poliranje.

Amalgamskih zalivk se ne priporoča več. Amalgam škodi zdravju in tudi sama tehnika izdelave zahteva, da odnesemo preveč zobovine.

INLEJ/ONLEJ/OVERLEJ

Je zobnoprotetični izdelek, ki ga izdela zobotehnični laboratorij po tistem, ko zobozdravnik naredi natančen odtis zoba. Zobotehnik ustvari razgibane zobne vrške in tesne kontakte s sosednjimi zobmi. Zobozdravnik inlej potem s kompozitnimi lepili cementira na zob. Narejen je v dveh sejah.

Je visoko estetski izdelek narejen iz porcelana ali kompozitnega materiala ojačanega s steklenimi vlakni.

Priporoča se:

  • ko je destrukcija zobne krone tako obširna, da klasična zalivka ne bi obstala
  • ko ne moremo poustvariti tesnih kontaktov med zobmi
  • ko bi bila zalivka samo še ena velika ravna ploskev.

ZOBNE PREVLEKE

Kadar je zobna krona zelo poškodovana, se lahko izdelajo  tudi zobne prevleke.

Kaj je karies ali zobna gniloba?

Je proces kemičnega in fizikalnega razpada trdih zobnih tkiv sklenine, dentina in cementa.

Propad zobovine povzroči kislina, ki nastane ob presnovi bakterij, ki se hranijo z zobnimi oblogami. Zato je tako pomembno, da imamo dobro ustno higieno in redno odstranjujemo vse obloge z zob, še posebej tam, kjer se najbolj nabirajo –  na griznih površinah, ob zobnem vratu, na stranskih ploskvah med zobmi.

Kako se kaže karies?

Zabarvanje zoba, luknjica, odlomljen del ali celoten zob, vdrta ali izpadla zalivka, občutljivost, bolečina. Včasih je zaradi kariesa izvotljen skoraj celoten zob, čeprav na zunaj izgleda samo kot manjše zabarvanje.

V primeru, da je karies zelo globok in sega do zobnega živca:

  • je lahko zob občutljiv na toplo / mrzlo ali pa celo boli. V večini primerov to kaže na prizadetost zobnega živca – vnetje. Potrebno je koreninsko zdravljenje.
  • lahko zob tudi odmre in  določen čas ne boli. Tudi v tem primeru je potrebno izvesti odstranjevanje odmrlega živca nekroze in kanale dobro razkužiti.