IMPLANTOLOGIJA, PROTETIKA NA IMPLANTATIH

Domov » Naše storitve » IMPLANTOLOGIJA, PROTETIKA NA IMPLANTATIH
a

IMPLANTOLOGIJA

je veda, ki združuje znanje oralne kirurgije ter protetike. Ukvarja se z vstavljanjem zobnih vsadkov v kost ter z vsemi posegi, ki so potrebni, da se vsadek dobro vraste v kost ter z protetično nadgradnjo na sam implantat.

KIRURŠKI DEL: 

 • Kirurška vstavitev zobnega vsadka / implantata
 • Odprtje implantata / vstavitev sulcus formerja
 • Dograditev kostnine
 • Zaprti dvig sinusa
 • Odprti dvig sinusa
 • Prosti avtologni transplantat kostnine s kostnino in membrano
 • Zdravljenje periimplantitisa
 •  

PROTETIČNI DEL:

 • Na implantat na koncu pritrdimo PREVLEKO, FIKSNI MOSTIČEK, TOTALNO PROTEZO.

NATANČNEJŠI OPIS KIRURŠKEGA DELA / ZAVRTANJE IMPLANTATA

V naši ambulanti vse implantološke posege opravlja specialist oralni kirurg. Vsi posegi so atravmatski in neboleči, narejeni v lokalni anesteziji področja.

 1. Specialistični kirurški pregled

Pred vstavitvijo implantata naredi oralni kirurg specialistični pregled.

Opraviti morate rentgensko slikanje zobovja,  večinoma pa tudi CBCT slikanje – tridimenzionalni posnetek.

Kirurg oceni, če imate dovolj kostnine za vstavitev implantata. Če ni zadosti kostnine, vam mora kirurg kostnino še dograditi.

Odločite se tudi za vrsto in cenovni razred implantata.

Danes kontraindikacij za implantate skorajda ni več. Slabši vpliv ima kajenje.

 1. Kirurška vstavitev implantata

V lokalni anesteziji vam kirurg odgrne dlesen ter zavrta implantat v kost. Rana se zašije.

 1. Faza vraščanja implantata

Traja 2-3 mesece. To je čas, ko kost obrašča implantat, da dobi primerno trdnost. Implantat v tem času ne sme biti obremenjen.

 1. Odprtje implantata

Z enostavnim posegom kirurg prereže dlesen in osvobodi implantat. Vstavi sulcus former, ki izoblikuje dlesen, ki bo objemala zob. Po 14 dneh celjenja ste pripravljeni na protetično nadgradnjo, ki jo opravi zobozdravnik v sodelovanju z zobotehničnim laboratorijem.

NATANČNEJŠI OPIS IZDELAVE PROTETIČNE NADGRADNJE NA IMPLANTATU 

PREVLEKA NA IMPLANTATU

Izdelamo jo, ko manjka samo en zob in nočemo brusiti sosednjih zob, ki bi nosili mostiček.

 1. KIRURŠKI DEL – Zavrtanje implantata.
 2. PROTETIČNA NADGRADNJA – Po treh mesecih sledi odtiskovanje in izdelava prevleke, ki bo sidrana na implantatu. Protetično nadgradnjo naredi vaš zobozdravnik v sodelovanju z zobotehničnim laboratorijem.

Protetična nadgradnja je sestavljena iz:

 • ABUTMENTA

Abutment ali opornik  je vezni člen med implantatom v kosti ter prevleko. Lahko je konfekcijski iz titana, v določenih primerih pa svetujemo izdelavo individualnega rezkanega s tehnologijo CAD-CAM iz cirkona.

Prednosti  individualno rezkanega abutmenta so, da se veliko bolj prilega vaši dlesni, dlesen ga bolj objame in posledično je manj možnosti za vnetje in odmikanje dlesni ali celo za izmajanje implantata. Je iz biokompatibilnega materiala in je v barvi zoba.  Če čez nekaj let slučajno pride do odmikanja dlesni, se to ne vidi, ker je v barvi zoba. Kovinski abutment skozi tanko dlesen lahko proseva.

 • PREVLEKE

Izdelamo lahko kovinsko porcelansko ali polno porcelansko prevleko.

Prevleka je na zob lahko privijačena ali cementirana. Svetujemo izdelavo privijačene prevleke.

Prevleka se lahko v primeru težav, vnetij… enostavno odvijači in zobotehnik izdela novo. Cement pogosto draži obzobna tkiva in dlesen, prihaja do vnetij, dlesen se težje oprime zoba. Vse to lahko vodi do izmajanja zoba.

Pri vijačeni prevleki je na grizni površini odprtinica, ki omogoča vijačenje in ta se čisto na koncu zapre s kompozitnim materialom.

FIKSNI MOSTIČEK NA IMPLANTATIH

Vam manjka  več zob, ne želite pa obrusiti sosednjih zob, da bi nosili mostiček.

Imate na eni strani v čeljusti  skrajšano zobno vrsto in niti ni sosednjih zob, na katere bi oprli mostiček, hkrati pa nočete nositi snemne proteze?

Izdelamo vam lahko kovinsko-porcelanski ali polnoporcelanski mostiček na implantatih.

Kirurški del je enak, samo da potrebujete za most z enim ali dvema členoma v kost zavrtana dva implantata.

TOTALNA PROTEZA NA IMPLANTATIH

Se vam  totalna proteza snema pri govoru in hranjenju, vas tišči in žuli, pogosto poka ali jo je potrebno pogosto podlagati? Težko govorite? Imate premalo in nekvalitetno slino, ki bi pomagala držati totalno protezo na brezzobih grebenih? Imate premalo kosti, ki bi omogočala retencijo proteze?

Kirurg vam v spodnji čeljusti zavrta 2 implantata,  v zgornji pa 4 implantate. Na njih se potem pritrdi proteza.

Ta proteza se vam nikakor ne bo snemala. Lahko boste govorili in jedli, brez skrbi, da bi se vam proteza snela. Prav tako se nivo kostnine ne zmanjša toliko in ni potrebnih toliko podlaganj.

 Sneli jo boste zvečer vi sami, ko jo boste očistili.  Z lahkoto boste vzdrževali higieno ob implantatih v ustih. Tako ne bo prišlo do vnetja in izmajanja implantata.

Periimplantitis in izmajanje implantatov je lahko velik problem pri večjih fiksnih mostičkih ( npr. all on 4), če se ne izvaja natančna higiena ob implantatih po navodilih. To je lahko težava pri starejših, ki niso več tako spretni.