GRANULOM

Domov » Naše storitve » GRANULOM
a

Je kronično vnetno žarišče, ki se nahaja pod in ob zobu v sami kosti.

Vzrok je po navadi dlje časa trajajoča nekroza zobnega živca ali stare neustrezne endodontske polnitve.  Vnetje se iz zoba razširi na obzobna tkiva ter povzroča nalaganje vnetnih granulacij ter lokalni propad kostnine.

Granulom je lahko neboleč in poteka čisto tiho, brez težav.

Lahko pa zob občasno poboleva  in je občutljiv na ugriz ali pritisk. Občasno ali stalno  se lahko cedi gnoj iz luknjice – fistule v dlesni v okolici zoba.

Ob padcu odpornosti privede celo do otekline in močne bolečine celega področja. Zob pa je močno občutljiv na pritisk, grizenje, imamo občutek podaljšanja zoba. Ob zobu se nabira  gnoj in se širi po čeljusti, obrazu, do očesa, celo na vrat.

Granulom vodi tudi v nastanek ciste v kosti.

Takšno kronično žarišče – fokus je seveda škodljivo tudi za splošno zdravstveno stanje organizma. Vnetni parametri krožijo po krvi in lahko povzročajo poslabšanje srčnožilnih bolezni, možgansko kap, poslabšanje sladkorne bolezni….

Kako vemo, da imamo granulom, če ne povzroča težav?

Velikokrat zanj ne vemo. Zato je zelo pomembno, da zobozdravnik opravlja redne natančne preglede, naredi test vitalitete zoba z vitalitetnim aparatom. Vitalitetni aparat je naprava, ki s pomočjo električnega toka pokaže, če je zob živ, če odmira ali če se nakazuje vnetje živca/pulpitis, ter analizira rentgenske posnetke, na katerih se granulom lepo vidi.

Vsak avitalen – mrtev zob je potencialen vzrok za granulom. Vitalen – živ zob pa v nobenem primeru ne more povzročati granuloma.

ZDRAVLJENJE GRANULOMA

Zdravljenje granuloma je dolgotrajni postopek, potrebnih je kar nekaj obiskov zobozdravnika.

  1. Endodontsko zdravljenje

V teku endodontskega zdravljenja kanale širimo, čistimo, razkužujemo, menjavamo zdravilo in na koncu kanale hermetično zapremo. Po končani polnitvi se uspešnost zdravljenja ugotavlja z rentgenskim posnetkom po 6 mesecih.

  1. Apikotomija

Kadar kljub endodontskemu zdravljenju zob še boli, se odločimo za kirurški poseg – apikotomijo. Oralni kirurg v lokalni anesteziji prereže sluznico ob zobu in skozi kost dostopa do vršičkov – apeksov korenin in tam očisti kronično žarišče. Rano zašije.

  1. Ekstrakcija

V primeru obstoječih srčnih bolezni, ledvičnih bolezni in pred večjimi operativnimi posegi je potrebno endodontsko zdravljenje in  sanacija kroničnih vnetnih žarišč – fokusov.  V določenih primerih pa zdravnik svetuje celo ekstrakcijo zoba.