ENDODONTSKO ZDRAVLJENJE ALI ZDRAVLJENJE KORENINSKIH KANALOV

Domov » Naše storitve » ENDODONTSKO ZDRAVLJENJE ALI ZDRAVLJENJE KORENINSKIH KANALOV
a

Je postopek odstranitve mrtvega, vnetega ali poškodovanega zobnega živca – pulpe iz koreninskih kanalov. Sledi širjenje in razkuževanje kanalov, Na koncu kanale zapolnimo.

Zobje imajo lahko enega, dva, tri, štiri kanale.

Kako poteka endodontsko zdravljenje?

 1. Na začetku naredimo rentgenski posnetek zoba in si ogledamo potek kanalov v korenini.
 2. Zob, ki ga bomo zdravili izoliramo in osušimo, da vanj ne teče slina – koferdam, tamponi, skrbno odsesavanje.
 3. S svedrom ustvarimo dostop do koreninskih kanalov, kar pomeni, da odstranimo kar nekaj zobovine, da pridemo do vhodov v koreninske kanale, ki so v globini. Vse očistimo in razkužimo.
 4. S posebnimi iglami in pilami vstopimo v kanale in jih poglobimo do konca korenine – apeksa in razširimo. Pri tem odstranimo živec, mrtvino, bakterije in ostale odpadle produkte, ki povzročajo vnetje in granulom v okolici zoba. Med različnimi iglami kanale spiramo in razkužujemo s posebno raztopino. Kanale na koncu osušimo in vstavimo zdravilo na osnovi kalcijevega hidroksida, ki deluje protivnetno in razkuževalno.
 5. Vložek z zdravilom nato menjavamo v več sejah, kolikor je pač potrebno.
 6. V zadnji seji sledi najpomembnejši del, to je endodontska polnitev. To je faza, kjer same kanale dokončno hermetično napolnimo s posebnim materialom – gutaperko.
 7. Glede na to, koliko zobovine manjka, se na koncu odločimo za izdelavo zalivke, endokrone ali pa izdelavo zatička s prevleko.
 • V dentA zobozdravstvo koreninske kanale širimo s kombinacijo ročnega in strojnega širjenja.
 • Dolžino koreninskih kanalov določamo s pomočjo rentgena ter naprave, ki se ji reče apeks lokator.
 • Pri tem uporabljamo povečevalne lupe, ki nam omogočajo dober pogled na koreninske kanale.
 • Postopek poteka v lokalni anesteziji in je neboleč.

Kdaj je potrebno endodontsko zdravljenje?

Vnetje zobnega živca – pulpitis

Vzrok je po navadi globok karies, lahko tudi travmatska okluzija. Zob nevzdržno boli in je občutljiv na mrzlo/toplo.

Odmrtje zobnega živca – nekroza, gangrena

Vzrok je lahko dlje časa potekajoč karies, ki je povzročil počasno odmiranje pulpe, poškodba pred leti, globoke zalivke. Zob v začetku ne boli in velikokrat za gangreno ne vemo. Ko tak kanal odpremo, ima zaradi plinov  zelo neprijeten gangrenozni vonj.

Granulom – omejeno kronično vnetno žarišče pod/ob zobu v sami kosti, cista

Vzrok je dlje časa trajajoča nekroza, kjer se vnetje razširi na obzobna tkiva ter povzroča lokalno redčenje kostnine Ob padcu odpornosti se začne nabirati gnoj in otečemo. Takrat je celo področje zelo boleče. Sam zob pa je občutljiv na pritisk, grizenje, imamo občutek podaljšanja zoba.

Takšno kronično žarišče je seveda škodljivo tudi za splošno zdravstveno stanje organizma. Vnetni parametri krožijo po krvi in lahko povzročajo poslabšanje srčno-žilnih bolezni, možgansko kap, poslabšanje sladkorne bolezni….

Prizadetost zobnega živca ob poškodbi zoba.

V primeru obstoječih srčnih bolezni, ledvičnih bolezni in pred večjimi operativnimi posegi je potrebno endodontsko zdravljenje in sanacija kroničnih vnetnih žarišč – fokusov.  V določenih primerih pa zdravnik svetuje celo ekstrakcijo zoba.

Kaj otežuje endodontsko zdravljenje ?

Slab dostop do koreninskih kanalov, zakrivljene korenine, ozki kanali, kalcificirani kanali, skriti kanali, razvejanost kanalov v apikalnem delu korenine.

Zaradi vseh teh dejavnikov je zdravljenje in obdelovanje koreninskih kanalov težje, s tem pa tudi uspešnost zdravljenja. V takih primerih priporočamo zdravljenje pri specialistu za endodontijo.