EKSTRAKCIJE MODROSTNIH ZOB

Domov » Naše storitve » EKSTRAKCIJE MODROSTNIH ZOB
a

Kadar osmice, ki izrastejo zadnje, nimajo prostora, da bi se lepo uvrstile v zobno vrsto, pride do težav.

NEIZRASLE OSMICE

V ustih zoba sploh še ni videti. Na svoji poti izraščanja se lahko ustavijo v kosti, se zagozdi, lahko je  obrnjen v čisto napačno smer. Ustvarja pritisk na sedmico, jo lahko celo razgrajuje, poriva vse zobe naprej. Bolečine so lahko zelo močne.

Specialist oralni kirurg bo neizrasle osmice, ki delajo težave, odstranil v naši ordinaciji.

DELNO IZRASLE OSMICE

Zob je lahko že delno izrasel in v ustih vidimo samo kakšen vršek. Zob je lahko popolnoma obrnjen v sedmico in jo lahko uniči. Okrog osmice nastaja žep, ki se večkrat letno vname in zelo boli. Tako vnetje lahko vodi tudi v oteklino, trismus (nezmožnost odpiranja ust), nastanek ciste.

Začasno zdravljenje je vstavitev trakca Chlumsky raztopine, če pa se ponavlja, svetujemo izkles osmice, ki ga opravi specialist oralni kirurg v lokalni anesteziji v naši ordinaciji.

IZRASLE OSMICE

Odstranitev ali ekstrakcijo osmic/modrostnikov, ki so že izrasli v ustno votlino, svetujemo:

Pri pogostem vnetju žepka, pri karioznih osmicah, ki jih z zobno ščetko ne dosežemo in ne moremo dostopati do njih za zdravljenje, pri porivanju in gnetenju ostalih zob, pri tesnem stanju ostalih zob, ki jih zaradi osmice ne moremo očistiti..

Takšno ekstrakcijo je najbolje opraviti pri mlajših odraslih – okrog 20 leta, saj je pri njih zob še ni tako močno pritjen v pozobnici in ga je lažje odstraniti.

Ekstrakcijo lahko opravi splošni zobozdravnik v lokalni anesteziji. Postopek je neboleč.