BOLEČINA, NUDENJE PRVE POMOČI

Domov » Naše storitve » BOLEČINA, NUDENJE PRVE POMOČI
a

BOLEČINA

Vas boli? Pokličite in nudili vam bomo prvo pomoc.

BOLEČINA V ZOBU

Globok karies, poškodba zoba, poka korenine, udarec, travmatska okluzija…

Vse to povzroča, da pride najprej do preobčutljivega zobnega živca, kasneje pa se razvije vnetje – pulpitis, ko zob konstantno boli.

Kadar zob poboleva, tudi če karies ne sega do pulpe, menjava zalivke ne zadošča. Večinoma je potrebno endodontsko zdravljenje. Šele, ko se to opravi, sledi izdelava zalivke.

BOLEČINA POD/OKROG ZOBA v obzobnem tkivu – pozobnici in kosti

Ne boli zob, ampak vnetno žarišče pod zobom. Ko postane to vnetje kronično, nastane granulom in je dobro viden na rentgenskem posnetku. Lahko vodi v nabiranje gnoja, nastanek fistule, ciste in otekline obraza.

Potrebno je endodontsko zdravljenje, lahko tudi antibiotično. Včasih kirurg opravi poseg odstranitve vršička korenine in vnetnega žarišča okrog zoba, s tem da do korenine dostopa iz dlesni – APIKOTOMIJA.

BOLEČINA ZARADI DLESNI

Gingivits ali vnetje dlesni

Dlesen je pordela, otekla, temno rdeča/vijolična, boli, krvavi ob ščetkanju. Je prva stopnja parodontalne bolezni.

Terapija je zelo enostavna. Izboljšanje higiene zob, ščetkanje, nitkanje, razkuževanje z ustnimi vodicami ter profesionalno odstranjevanje zobnih oblog pri zobozdravniku vodi v hitro ozdravitev vase dlesni.

BOLEČINA ZARADI OBZOBNIH ŽEPKOV

Kadar so obzobni žepki globoki in se v njih nabira plak, se v teh tkivih dogaja vnetje. Žepki se poglabljajo. Občasno lahko vnetje takega žepka povzroči gnojno vnetje, močno bolečino in pocejanje gnoja. Iz žepkov izhaja neprijeten okus in vonj.

Terapija je profesionalno čiščenje zobnih oblog ter kiretaža obzobnih žepkov. V redkih primerih je potrebno tudi endodontsko zdravljenje.

BOLEČINA OB MOTNJAH IZRAŠČANJA MODROSTNIKOV

Kadar osmice, ki izrastejo zadnje, nimajo prostora, da bi se lepo uvrstile v zobno vrsto, pride do težav.

NEIZRASLE OSMICE

V ustih zoba sploh še ni videti. Na svoji poti izraščanja se lahko ustavijo v kosti, obrnjene v čisto napačno smer. Ustvarjajo pritisk na sedmico, jo lahko celo razgrajujejo, porivajo vse zobe naprej. Bolečine so lahko zelo močne.

Specialist oralni kirurg bo neizrasle osmice, ki delajo težave, odstranil v naši ordinaciji.

DELNO IZRASLE OSMICE

Zob je lahko že delno izrasel in v ustih vidimo samo kakšen vršek. Zob je lahko popolnima obrnjen v sedmico in jo lahko uniči. Okrog osmice nastaja žep, ki se večkrat letno vname in zelo boli. Tako vnetje lahko vodi tudi v oteklino, trismus (nezmožnost odpiranja ust), nastanek ciste.

Začasno zdravljenje je vstavitev trakca Chlumsky raztopine, če pa se ponavlja, svetujemo izkles osmice, ki ga opravi specialist oralni kirurg v lokalni anesteziji v naši ordinaciji.

IZRASLE OSMICE

Odstranitev ali ekstrakcijo osmic/modrostnikov, ki so že izrasli v ustno votlino, svetujemo:

Pri pogostem vnetju žepka, pri karioznih osmicah, ki jih z zobno ščetko ne dosežemo, prav tako ne moremo dostopati do njih za zdravljenje, pri porivanju in gnetenju ostalih zob, pri tesnem stanju ostalih zob, ki jih zaradi osmice ne moremo očistiti..

Takšno ekstrakcijo je najbolje opraviti pri mlajših odraslih – okrog 20 leta, saj je pri njih zob še ni tako močno pritjen v pozobnici in ga je lažje odstraniti.

Ekstrakcijo lahko opravi splošni zobozdravnik v lokalni anesteziji. Postopek pa je neboleč.

BOLEČINA V TEMPOROMANDIBULARNEM / ČELJUSTNEM SKLEPU

BOLEČINA V SINUSU

TRIGEMINALNA BOLEČINA

Obrazna bolečina, ki sledi poteku trigeminalnega živca